vrijdag 27 september 2013

Ruedespresverney

Hazelnoten uit Nederland, appels van het Franse platteland en een recept van internet. Zo komen drie werelden tezamen. Als deze cursus net zo'n vruchtbare bodem heeft als de appeltaart die uit eerder genoemde produkten voortgekomen is, dan ben ik dik tevreden.

Recept:
200 gram koude boter               400 gram bloem
75 gram gemalen hazelnoten      300 gram suiker
2 eetlepels suiker                       3 zakjes vanillesuiker
zout                                          7 eieren
375 gram kwark                        250 milliliter slagroom
1 theelepel kaneelpoeder            1,5 kilo appels

Bereidingswijze:

Vet een bakblik (32x39, ca. 3,5 diep) in met boter en bestrooi hem met bloem. Meng 400 gram bloem, de gemalen hazelnoten, 200 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, een snufje zout, 200 gram boter in stukjes en 2 eieren in een kom. Kneed eerst alles met de deeghaken van de mixer en daarna kort met de hand tot een glad deeg. Zet het deeg afgedekt ca. 30 minuten in de koelkast.
Klop de kwark, de slagroom, 5 eieren en 2 zakjes vanillesuiker met de mixer glad.
Bestrooi het deeg met een beetje bloem en rol het uit in het bakblik.
Druk het deeg 1-2 cm langs de rand omhoog. Prik het deeg meerdere malen in met een vork.
Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Meng het kaneelpoeder met 2 eetlepels suiker. Schild de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne plakjes. Verdeel de appelpartjes dakpansgewijs over het deeg en bestrooi met de kaneelsuiker. Verdeel het kwarkmengsel erover. Bak de plaatkoek 50-60 minuten in de oven. Laat afkoelen.



13 opmerkingen:

  1. Je begrijpt dat dergelijke prikkelende opmerkingen over appeltaarten de coaches héél nieuwsgierig maakt he ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, wat een hééérlijke beeldspraak allemaal op dit blog. Kers op de taart, wat mij betreft. Veel blogfun!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch mooi als je zo je diverse interesses kunt combineren! Bloggen onder het genot van een stukje appeltaart, hmmm...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Naar jouw voorbeeld ben ik ook hazelnoten gaan rapen. Nu dat heerlijke recept van jou nog.. Moeten ze trouwens geroosterd worden? Wil het met ons delen, dan heb je meteen een mooie oefening? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hmm.. ik kan met goed fatsoen hier nog moeilijk iets aan toevoegen, met volle mond. :) Heerlijke appeltjes. Heb je al gehoord welk ras het is?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat recept gaan we eens uitproberen, heb dit jaar voor het eerst zelf hazelnoten aan de bomen. Moeten ze eerst gedroogd of eerst gepeld?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je hazelnoten wilt drogen cq bewaren dan niet pellen.

      Verwijderen
    2. Van een kennis: de zachte groene jasjes vallen er al vanaf, die kunnen weg. De noten in de dop laten drogen, ze worden vanzelf steeds bruiner. Niet in een afgesloten zakje, dat gaat schimmelen. Kennisje nam een waszak die hij ophangt. Ik leg ze decoratief op een schaal.

      Verwijderen
  7. Wat een leuk recept, heel anders dan mijn moeders recept, dat ik al jaren gebruik. Alleen een bakblik....? Is dat een cakevorm?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ga het zeker maken. Dank je wel Ria.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik voel een Symbaloo pagina vol recepten opkomen? ;)

    BeantwoordenVerwijderen